۱۳۹۱ دی ۱۱, دوشنبه

سال 2013 و نحسی متعاقبش

امروز آخرین روز سال 2012 است. و برای ایران ما روزگار سختی در این سال گذشت و 2013 که از فردا سر می رسد حاوی عدد نحسی است که نمی دانم مثل سیزده بدر می شود از تاریخ هم بیرون رفت و در خانه نبود یا نه.
هم انتخابات ریاست جمهوری پیش رو و هم مسئله اتمی همه در این سال بخش بزرگی از تاریخ ما را تعیین خواهند کرد.
تحریم های شدید تری هم از راه خواهند رسید که حکومت فریب کارانه از آن استفاده خواهد کرد. یک نمونه رنج آور وضعیت بیماران خاص در ایران است. یکی از نزدیکان من که بیماری ام اس دارد این روزها ، روزهای سختی می گذراند. داروهای خارجی قبلی حذف شده و به جای آمپولی که هر دو تا سه روز باید تزریق کند و خارجی بوده آمپول ساخت داخل را بیمه تحویل می دهد که به بدن این بیماران نمی سازد و اساسا بسیار داروی بد و ضعیفی است طوری که دو هفته گذشته چندین حمله داشته و در بیمارستان بوده . گرچه پیگیری های من نشان می دهد که دارو تحریم نیست و احتمالا مسئله استفاده دولت ایران از این وضعیت و حذف بسیاری از داروهای خارجی و بنابراین دزدیدن پول این داروها برای مصارف دیگر حکومت است ولی به اسم تحریم به خورد ملت می دهند.
اینجاست که ماهیت حکومتی که با آن رو در رو هستیم بهتر خود را نشان می دهد. حکومتی که براحتی با جان مردمش بازی می کند. 

۱۳۹۱ دی ۱۰, یکشنبه

9 دی 1388 تهران

دیروز 9 دی ماه بود. 9 دی ماه سال 88 روز تظاهرات حکومتی بر علیه جنبش سبز و بعد از درگیری های سخت و سنگین روز عاشورا بود. روز عاشورا به جد می توانست روز پایان حاکمیت باشد که البته از دست رفت . مقاومت مردم عالی بود اما وقتی هوا تاریک شد مردم به روال جاری فکر کردن خوب دیگه باید برن خونه و شام بخورن و استراحت و به همین سادلگی تمام شد. حوصله تاریخی ما بطور کلی چنان کم شده و چنان استعداد مخربی پیدا کردیم که می توانیم  بزرگترین چیزها رو هم  به سرعت خراب کنیم.
چند روز پس از عاشورا حاکمیت تصمیم گرفت نمایش عظیمی از طرفداران خود را به بهانه توهین به عاشورا جمع کند. حدود ظهر بود که از باشگاه اندیشه در تقاطع خیابان انقلاب و وصال بیرون آمدم. جمعیت زیادی سراسر خیابان انقلاب رو پوشانده بود . سر تقاطع وصال دو وانت بار کیک و ساندیس پخش می کرد که حسابی شلوغ بود و کنار راهپیمایان خیل عظیم نیروهای انتظامی و لباس شخصی .
در مسیرم به خیابان آذربایجان برای رفتن به خانه یعنی خیابانی پایین خیابان انقلاب و نرسیده به جمهوری خیل عظیم اتوبوس هایی را می شد دید که همه پلاک های شهرستان دارند و تیپ هایی ه دور و بر این اتوبوس ها بود که حالا یا در حال استراحت یا برگشت بودند نشان می داد که از راه دوری آماده اند. شبکه عظیمی که حاکمیت دارد این امکان راداده بود که براحتی نیروی عظیمی را برای راهپیمایی خود بسیج کند. این امکان برای حکومت های ایدئولوژیک تا آخرین روزهای خود باقی می ماند. 

۱۳۹۱ دی ۹, شنبه

جنبش کارگری در بی توجهی

هفته گذشته بخشی از معدن زغال سنگ طبس ریزش کرد و نتیجه آن مرگ 8 کارگر این معدن بود.
سال 1376 به اتفاق یک گروه تحقیقاتی به این معدن رفتیم تا با بررسی شرایط کار پرسشنامه هایی را از کارگران این معدن تکمیل کنیم. شرایط کارگران به قدری ناگوار بود که همه گروه متعجب بودند که چگونه مسوولان چنین ثروت عظیمی که در دل کویر خوابیده حتی حق نوشیدن شیر که برای کارگران معدن در سراسر دنیا حقی مسلم و بدیهی است را رعایت نمی کنند. اصولا می بایست شیر مثل آب در دسترس همه بود تا کمی از تاثیرات کار در 500 متر با شیب 15 درجه زیر زمین را کم کنند.
بیشتر کارگران معتاد بودند و به دلیل سختی کار به مواد مخدر پناه می بردند.
گفتگویی که با یکی از کارگران اخراجی این معدن داشتیم نشان می داد که تلاش آنها برای تشکل سندیکا به چه موانع امنیتی برخورد کرده و چگونه باعث اخراج و بیکاری این کارگر شده . کارگری که از اعتبار خوبی میان دیگر کارگران برخوردار بود، بله فقط اعتبار خوبی وگرنه کسی تلاشی نکرده بود که با اعتراض یا اعتصاب نگذارند همکارشان بیکار شود.
بعد که این معدن وارد بورس شد و در ظرف مدت کوتاهی قیمت سهم  اش چند برابر شد معلوم شد که چنین ثروتی آنقدر ارزش داست که می توانست شرایط کارگران را بهبود بخشد.
این را نوشتم تا بگویم چقدر جنبش کارگری در ایران یتیم است و چون کارگر بودن اصولا مد روز نیست کسی هم به اندازه مثلا جنبش زنان یا جنبش سبز و دانشجویی برای آنها اهمیت خبری و تحلیل قائل نیست .
حتی در این جنبش هایی که نگاه لوکسی را برانگیخته اند جای بسیاری از موضوعات واقعی خالی است. برای مثال در جنبش زنان کمتر بحثی درباره شرایط اسفبار و ظالمانه کارگران زن در ایران دیده می شود.
همه این ها بهانه این بود که رضا شهابی فعال کارگری سندیکای شرکت واحد در اعتصاب غذاست و شرایط سختی دارد که حتی ممکن است به فلج شدن این انسان بیانجامد. نامه فعالان کارگری آنچنان انعکاسی پیدا نکرده است.


نامه مشترک منصور اسالو، علی نجاتی، پروین محمدی و 19 فعال کارگری به رضا شهابی + اصل نامه ها

207733_4846009395295_1159939716_nفعالان در تبعید: منصور اسانلو , علی نجاتی , پروین محمدی و 19 فعال کارگری دیگر در 12 مین روز اعتصاب آقای رضا شهابی طی نامه ای به وی ضمن تاکید بر تلاش و مبارزه برای آزادی کارگران دربند و دیگر انسانهای عدالتخواه از زندانهای سراسر کشور، مصرانه خواهان رسیدگی عاجل به شرایط نگهداری و چگونگی رفتار مامورین و زندانبانان با تمامی زندانیان  و خواهان آزادی فوری و ادامه معالجات آقای شهابی در خارج از محیط زندان شدند
متن کامل نامه ها که نسخه ای از آنها به “کمپین صلح فعالان در تبعید” ارسال شده ؛ به شرح زیر است
دوست و یار عزیزمان رضا شهابی
با درودهای گرم و فراوان
خبر بدرفتاری و تهدید به کتک کاری از سوی ماموری که همراه شما به بیمارستان اعزام شده بود همه ما را عمیقا ناراحت و نگران و تا حدودی شوک زده کرد. چرا که هنوز خبر مرگ ستار بهشتی کارگر وبلاگ نویس بر روی رسانه هاست و برخی از مسئولین مملکتی در واکنش به مرگ این کارگر، صحبت از شفاف سازی و لزوم مقید کردن مامورین و زندانبانان به برخوردی انسانی با زندانیان کرده اند.
بطور قطع و یقین مرگ ستار بهشتی هیچ علتی جز رفتار غیر انسانی مامورین و برخورداری آنان از اختیارات گسترده در برخورد با زندانیان نداشته است، به همین دلیل افکار عمومی انتظار داشتند پس از انتشار خبر مرگ ستار بهشتی مسئولین امنیتی و قضایی در اقدامی فوری تجدید نظری اساسی در رفتار و حدود اختیارات مامورین انتظامی و امنیتی در برخورد با زندانیان را عملی کنند.
اما به نظر میاید با توجه به رفتاری که با شما شد چنین انتظاری، انتظاری عبث و بیهوده است لذا ما امضا کنندگان این نامه ضمن تاکید بر تلاش و مبارزه برای آزادی کارگران دربند و دیگر انسانهای عدالتخواه از زندانهای سراسر کشور، مصرانه بر رسیدگی عاجل به شرایط نگهداری و چگونگی رفتار مامورین و زندانبانان با تمامی زندانیان پای می فشاریم و خواهان آزادی فوری و ادامه معالجات شما در خارج از محیط زندان هستیم.
ما امضا کنندگان این نامه به شما دوست و یار عزیزمان اطمینان میدهیم لحظه ای از تلاش برای تحقق خواستهای شما که خواست همه ما کارگران در سراسر ایران است باز نخواهیم ایستاد. ما دستهایتان را صمیمانه می فشاریم و اعتراض شجاعانه شما را از کنج زندان ارج می نهیم اما در این میان سلامتی شما مهم ترین اولویت برای ما امضا کنندگان این نامه است. لذا مصرانه و صمیمانه از شما میخواهیم به اعتصاب غذای خود پایان دهید و درمان خود را از سر بگیرید.
ما با شور و شوق جشن آزادی تو را برگزار خواهیم کرد اما این جشن زمانی برایمان مسرت بخش خواهد بود که حضور گرم شما در میان ما با تنی سالم محقق شود.

۱۳۹۱ آذر ۱۷, جمعه

کنار رفتن از جلوی سیبل


حواسم به تمامی به خودم معطوف شده است، خودم. تاریک و خاموش و کپک زده، من طعمه خوبی برایشان نیستم. "ساموئل بکت"

۱۳۹۱ آذر ۱۳, دوشنبه

روز جهانی معلولین

امروز روز جهانی معلولین بود. دردها و فشارهایی که معلولان می کشند تقریبا غیر قابل توصیف است و بخش بزرگی از این فشارها نه از خود معلولیت که از جامعه و نگاههای تربیت نشده و زمخت مردم ناشی می شود. گاهی این خشونت به شکلی پیجیده و پنهان است که گاه فکر می کنم اصلا حرف زدن درباره موضوع هم حاوی اندازه ای از زمختی است و بهتر است که ساکت بود و هیچ نگفت.

۱۳۹۱ آذر ۱۲, یکشنبه

درگذشت احسان نراقی، جامعه شناس

دکتر احسان نراقی جامعه شناس درگذشت. 
آخرین خاطره ای که از ایشان دارم به تقریبا دو سال قبل  باز می گرده که با دوستی به خانه ایشان رفتیم  در سن و سالی که داشت بیشتر عصبی بود و تا دلتان بخواهد پر از فحش خصوصا نسبت به سیاستمدارن و وضعیت موجود. از ما پرسید که خوب چطوری این وضعیت را تحلیل می کنید ؟ ما هم که آمدیم جواب بدیم و مثلا از مفاهیم جامعه شناسان استفاده کنیم سریعا با فحش دیگر ی گفت چی می گید ؟ مسلئه انتقام گیری خامنه ایه از رفسنجانی و اصلا مشکل اصلی و مسئله اصلی اینه .
تلاش او برای موسسه تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران از بازماندهای اوست برای جامعه شناسان ایرانی.

۱۳۹۱ آذر ۹, پنجشنبه

فلسفه شورش

مقاله ای درباره فوکو می خوندم که نویسنده اینطوری شروع کرده بود: 
" مد در داشتن موهای بلند است ؟ او سرش را می تراشد. با سرو وضع راهب گونه اش میشل فوکو کسی را بی اهمیت تلقی نکرد
دیوانگی ، جرم وسکس اولین موضوعات کار فلسفی اش بود"
در 1962 یک بخش فلسفی در دانشگاه راه انداخت ، هنگامی که 42 سال داشت و به شهرت رسیده بود.فوکو دوستش ژیل دولوز   و گروه جوانان چپ افراطی نزدیک به آلتوسر مثل: ژاک زانسیر، اتین بلیبرو آلن بدیو را استخدام کرد تا به این گروه فلسفی بپیوندند.  


۱۳۹۱ آذر ۸, چهارشنبه

اعتصاب غذای نسرین ستوده و وضع ما

اعتصاب غذای نسرین ستوده بعنوان یک وکیل و فعال حقوق بشر هیچ عملی را بر نمی انگیزد. متاسفانه باید گفت که این خفقان و سردرگمی فعالان و روشنفکران آنقدر عمیق و سنگین است که نه اعتصاب غذای ستوده و گویا نه هیچ مرگ و رنج و دردی آنرا تکان نخواهد داد.
همه چیز طوری پیش می رود که همگی احساس می کنیم که وضع طبیعی است ، کسی خودش را مقصر یا سهیم در این وضعیت نمی داند ، روشنفکرانمان نه به نقد این حال و وضع مان می نشینند و نه نهیب مان می زنند. همه چیزی در یک نوع مصلحت بینی و سیاست زدگی سطحی و تهوع آوری غرق شده است. نه مرگ کسی نه اعتصاب غذای کسی نه صدای کسی هیچ یک در این دشت خشکیده گوش شنوایی نمی یابد.
 یک نوع بی حسی اجتماعی عمیق ، یک نوع بی اهمیت بودن همه چیز ، یک جور ناظر قطار بی انتهای حوادث بودن ، نه تنها مردم که بیش از آنها نویسندگان و فعالان و روشنفکران ما را در خود گرفته است. هی گفتیم این موضوع خیلی مهم نیست که حساسیت نشان دهیم اما اگر فلان اتفاق مهم بیافتند واویلا می کنیم . آن اتفاق افتاد اما گفتیم فعلا که شرایط مهیا نیست باید با تدبیر اندیشید که چه با ید کرد ، پیش رفت و پیش رفت و پیش رفت و حالا اساسا چیزی را هم انتظار نمی کشیم که در صورت وقوع آن  بگوییم نه دیگر این خط قرمز ماست که دیگر نمی توان شاهد این بود که نشست و نگاه کردم.
فکر می کنم این آن اتفاقی باشد که افتاده یعنی اساسا دیگر چیزی را انتظار نمی کشیم که در صورت رخ دادنش یک نوع زنده بودن  یا اینگونه بودنمان با شرافت درونی مان تناقض جدی پیدا کند.
این اتفاق بزرگی است. 

۱۳۹۱ آذر ۵, یکشنبه

جامعه پاره پاره

وقایع عاشورای سال 1388 در تهران را که بازبینی می کنم جنبه های جدیدی از ویژگی های امروز جامعه ایران را برای من روشن می کند. تازه ترین جنبه ای که وقایع این روز برای من تصویر کرد این بود که مردم ایران برای هیچ کار جمعی برای تغییر وضعیت کلی جامعه آمادگی ندارند . به این معنا که با هم نخواهند بود. حوادث آن روز نشان داده که روز به روز بخش منفعل جامعه  درصد بزرگتری را به خود اختصاص می دهد که منتظرند که در نتیجه سودآور آینده در نقشی ظاهر شوند که بدون هزینه از منفعتی بهره مند شوند. چه اندازه سخنان حکمت آمیز و گفتارهای تقویت کننده ای در فرهنگ ما وجود دارد که در تقویت این وضع می کوشند.
جالب اینکه بسیاری از مردم در شهرستان ها با لحن و گفتار ویژه ای از آنچه در تهران می گذشت صحبت می کردند. منظورم در میان مردم عادی است. بسیار شنیدم که با لحنی طعنه آمیز به تهران نشینان خطاب می کردند که آنها در پایتخت نشسته اند و از مواهب زندگی در آنجا برخوردارند خودشان باید کاری کنند. گویی تهران و ساکنانش چنان جدا از همه مملکت هستند که گویی کشوری بیگانه اند. شاید این موضوعی  به ظاهر کوچک باشد اما به نظر من گویای تصویری اساسی و بنیادی از روابط بین مردم در جامعه ایران و خصوصا با تهران نشینان است که نه تنها در میان ترک ها و کردها و غیره حمایتی را نخواهند داشت که حتی میان مردم دیگر شهرها نیز حمایت چندانی ندارند و احتمالا نخواهند داشت.
گذشته از چند پارکی جامعه که روابط بین این پاره ها را به کلی گویا پاره شده است از سوی دیگر بطور بنیادی اعتماد اجتماعی و خصلت های اخلاقی مقاومت نیز به کلی تضعیف شده است.
به نظرم برای همین هم هست که در بدترین وضعیت اقتصادی حال حاضر در ایران شاهد هیچ گونه کنش اجتماعی معناداری نیستیم و به احتمال زیاد اگر وضعیت بدتر هم شود شاهد کنش جمعی خاصی نخواهیم بود. این است که آینده تلخ و تیره ای در انتظار کسانی است که امیدی و آرزویی برای تغییر در ایران دارند. این وضعیت از یک سو سرخوردگی و از سوی دیگر نگاه های فلسفه تاریخی را به شدت رایج می کند. 

۱۳۹۱ آذر ۴, شنبه

عاشورای سال 1388

امروز تاسوعا و فردا عاشوراست و یادآور آن روز سخت در سال 88 است و آن درگیری ها. نوشته ای که همان شب عاشورا درباره حوادث آن دو روز نوشته بودم رو توی وبلاگ قبلی منتشر کردم که کلا از بین رفت ، جهت یاد آوری حالا دوباره منتشر می کنم .


اتفاقات روز عاشورا
از روز تاسوعا شروع می کنم. برای یک قرار کاری سوار اتوبوس های خیابان انقلاب شده بودم که خانمی از مردم خواست برای شادی روح آیت الله منتظری همه صلوات بفرستن واتوبوس یکپارچه صلوات شد. این کار را دو بار ادامه داد و هر دوبار همه اتوبوس با هم صلوات فرستادند. این همه پتانسیل اعتراضی واقعا جالب و دیدنی است.
روز عاشورا ساعت 10 به سمت انقلاب حرکت کردم.  آنچه در پیاده روها می شد دید از سمت چهار راه نواب به سمت انقلاب سیل جمعیت بودکه در دو طرف خیابان در پیاده روها آرام آرام به سمت انقلاب می رفتند. در این مسیر هیچ گونه نیروی نظام وجود نداشت. فکر کردم حکومت تصمیم گرفته بیشتر از این مشروعیتش را زیر سوال نبرد و امروز را برای حضور مردم آزاد گذاشته اما میدان انقلاب که رسیدم پر بود از نیروهای گارد ویژه که به طرف ما حمله وردشدند و ما به طرف کارگر شمالی فرارکردیم وداخل خیابان فرصت شدیدم.
بعد از نیم ساعت باز واد خیابان آزادی شدیم از کناردانشکده دامپزشکی و اینجا سیل جمعیت به هم پیوست وجمعیت خیلی زیادی شکل گرفت که بار دیگر مورد حمله نیروهای ویژه قرار گرفت که به سنگ پراکنی مردم به طرف نیروها انجامید
جمعیت هر لحظه بیشتر می شد و کش و قوس درگیری میان مردم و نیروهای ویژه بیشتر و بیشتر می شد . نکته جالب غلبه بیشتر مردم بر نیروهای ویژه بود که با بستن مسیر ویژه اتوبوس ها اتفاق افتاد و در چهار راه نواب دیگ رخیابان دست مردم بود. گاز اشک اور به وفور مورداستفاده قرار می گرفت و درگیری ها هر لحظه شدیدتر می شد.
در همین زدو خوردها در تقاطع رودکی و آزادی در یک لحظه نیروهای ویژه احساس خطر کردند و فرار کنان وارد محوطه راهنمایی و رانندگی تقاطع رودکی شدند ودرها را بستند و از داخل شروع به پرتاب گاز اشک آور کردند که مردم هم با سنگ به این محوطه حمله کردند و شروع کردند تکان دادن در راهنمایی رانندگی .
جسارت مردم واقعا دیدنی بود با اینکه محوطه پر از نیروهای ویژه بود اما مردم پشت در ، در راتکان می دادند تا در را بکنند. بانک قوامین هم در این تقاطع با سنگ همه شیشه هایش خورد شد. در کل این درگیری بزرگترین درگیری بعد از انتخابات بود که ابعادش حتی ازابعاد روز 30 خرداد هم بیشتر بود. هم حضور مردم بیشتر بود و هم  مردم مصمم ترشده بودند برای مقابله بانیروهای نظامی .
نکات جالب :
-          مردم خشمگین تر ومصمم تر از همیشه بودند .  از مرحله ترس گذشته بودند و وارد مرحله یورش و حمله به نیروهای نظامی شده بودند .
-          چند موتور سوار نیروهای ویژه توسط جمعیت گیر انداخته شد . موتورهایشان راآتش زدند و ان افراد را متاسفانه به شدت کتک زدند. و کمتر مثل قبلی کسی وجود داشت که مردم را از کتک زدن اینها باز دارد.
-          داخل خیابان رودکی درگیری های تا ساعت 3 بعداز ظهر که من شاهد بودم ادامه داشت .
-          نیروهایی که بسیج کرده بودند از هر روزی که در این 7 ماه شاهد بودم بیشتر بودند.
-          نیروهای انتظامی انگیزه شان برای زدن مردم کمتر و لباس شخصی ها وحشی تر شده بودند.
-          یک ون پلیس را در تقاطع رودکی آتش زدند.
-          چند عکس سید علی خامنه ای در خیابان آذربایجان را پایین کشیدند و زیر پا گذاشتند.
-          دستگیری های گسترده بود و شخصا شاهد دستگیری پسری بودم که با اینکه در دست لباس شخصی ها بود باز مرگ بر دیکتاتور می گفت.
-          شعارها به طور منسجم ویکپارچه بر ضد سیدعلی خامنه ای بود و هیچ گونه شعاری بر ضد احمدی نژاد وجود نداشت.
-          گستردگی اعتراضات در تهران و شهرستان ها کم نظیر بود. بطوری که در شهر کوچکی چون آستانه اراک که 15 هزار نفر جمعیت دارد مردم مرگ بر دیکتاتور سر داده اند و یا حسین و میر حسین گفته اند.
نظر من :
همچنانکه خاتمی فرصت کم نظیر دوم خرداد را از دست داد ترس بزرگی احساس می کنم که آقای موسوی با مدارای بی مورد با حکومت فرصت اینکه با یک دیسیپلین کم خشونت وارد مرحله جدیدی شد را از دست بدهد و ما وارد حالتی انقلابی  قدم بگذاریم که نشانه هایش در حال آشکار شدن است. اصلاح یک موضوع جدی تر از انقلاب است وسرسختی بیشتری از انقلاب کردن لازم دارد و پیگیری و مدامت و برنامه دقیق تری نیز . حالتی که امروز ما شاهد آن نیستیم.آقای موسوی نمیتواند با بیانه دادن  این کار را انجام دهد که متاسفانه در این حد باقی مانده است. 

۱۳۹۱ آذر ۳, جمعه

سکوتت را بشکن، اما کسی نیست

به مناسب 25 نوامبر"روز جهانی حذف خشونت علیه زنان" در تیتر یکی از صفحات روزنامه ای فرانسوی آمده است:" خشونت زندگی زناشویی: سکوت را به هر قیمتی هست بشکنید"
این گزارش می نویسد که امروزه در فرانسه همانند بیشتر کشورهای اروپایی، اولین علت مرگ و میر زنان کمتر از 59 سال خشونت در زندگی زناشویی است.برآورد می شود که یک مورد از ده مورد خشونت علیه زنان در زندگی زناشویی را این موارد مرگ و میر شامل می شودو این یک مورد در هر دو و نیم روز رخ می دهد. این پدیده تنها منحصر به خانواده های طبقات محروم نیست. این پدیده در تمام طبقات اجتماعی اقتصادی و فرهنگی و در تمام طبقات سنی و همچنین در شهر و روستا دیده می شود.
با اینکه در فرانسه موسساتی زیادی برای مبارزه با این پدیده وجود دارد و همچنین شماره 3919 وجود دارد تا زنان را کمک کند که از سکوت کردن دست بردارند اما همچنان این پدیده از اهمیت زیادی برخوردار است.
حال نگاه کنیم به این مبارزه در ایران که بدون وجود نهادهای اجتماعی و بستر حقوقی مناسب تنها به آگاهی بخشی بدون پشتوانه حمایتی خلاصه می شود. اگر در اروپا مبارزه علیه خشونت علیه زنان به جدیت ادامه دارد و هنوز معتقدند وضعیت مطلوب نیست و همین هفته پیش رو در شهرهای فرانسه برنامه های مفصلی با هدف ترغیب زنان به شکستن سکوت شان ترتیب داده می شود می توان فهمید که در کشورهای اسلامی مانند ایران وضعیت چقدر فجیع است و سکوت چقدر سنگین.
در فیلم "جدایی نادر از سیمین" کلیشه ای مطرح می شود و چقدر عالی کارگردان این کلیشه را مطرح می کند که گویی خشونت علیه زنان اختصاص به طبقات پایین دارد. در حالیه که حتی نمی توان ادعا کرد که این خشونت در میان طبقات پایین بیشتر است.
فقط مسلئه این است که مبارزات علیه خشونت علیه زنان در ایران وقتی بخواهد از حد آگاهی بخشی خارج شود در ساختارهای حقوقی و فرهنگی اسیر می شود که زن اینجا به نوعی با شکستن سکوت اش به نوعی به اتهاماتش اضافه می کند.
و این اتهامات گاه به از دست دادن بسیاری از حقوق اش نیز منجر می شود.
اما در سطحی دیگر اگر از خشونت های فیزیکی عبور کنیم در بسیاری از خشونت ها می توان گفت زنان هم دست کمی از مردان ندارند. 

۱۳۹۱ آبان ۲۸, یکشنبه

مانا نیستانی و مسئله کارتون مشهور سوسک

امروز عصر در در سنت پریست نزدیک لیون جلسه ای برگزار شد با حضور مانا نیستانی کارتونیست شناخته شده ایرانی به همراه حمید رضا وصاف دیگر کاتونیست ایرانی که درباره کتاب های که منتشر کرده اند با مخاطبین ایرانی و غیر ایرانی به گفتگو نشستند.
مانا نیستانی کارتونیست بسیار باهوشی و زیرکی است و تم هایی که برای کارهایش انتخاب می کند میزان شناختش از وضعیت سیاسی و فرهنگی ایرانیان را به خوبی نشان می دهد. تقریبا اکثرا با تم "خانواده درگیرها" آشنایی دارند.
اما موضوع اصلی برای من یک پرسش بود از مانا درباره کارتونی که در سال 2006 در ضمیمه کودک و نوجوان روزنامه ایران منتشر کرد. از او پرسیدم که الان که به شش سال پیش فکر می کنه چه برداشتی از آن اتفاق دارد؟
گفت که هنوز نمی فهمه چی شد؟
گفت که شخصا هیچ فکر آگاهانه ای دراین باره نداشته که بخواهد درباره ترک ها چیزی طراحی کند و اصولا این واکنش هایی که در آذربایجان اتفاق افتاد برایش غیر قابل فهم بود.
از او پرسیدم شما بعد از آن کاری نکردید که نشان دهید اگر منظور نوعی شووینیسم فارس باشه با آن مخالفید که مرا ارجاع داد به کارهایش که این کار را بعدا کرده . الان که سرچ کردم بله درست می گه یک کارتون داره با عنوان "گفتمان بین قومیت ها" و یکی دیگه به نام"مصیبت نامه دریاچه ارومیه".
اما این دو تا رو مانا نیستانی نمونه هایی می داند که به نوعی کار عملی ایشان در عذرخواهی از ترک ها بوده است که درست هم هست که حرفش را بپذیریم.
اما به نظرم بعد از سالها که از موضوع گذشته مانا نیستانی هنوز به جایگاه موضوع به خوبی آگاه نیست و شاید هم کمی کارتون خودش را فراموش کرده باشد. در کارتون مانا ، سوسک داستان فقط یک جا حرف می زند و آن هم به ترکی و می گوید:" نمنه".
بعد در کنار این تصویر که این کلمه را با خود دارد متن زیر نوشته شده است :
" بعضی ها معتقدن که آدم نباید از همون اول بره سراغ خشونت ورزی، چون که حیفه ، مزه اش می ره. پس اول باید سعی کنیم خیلی متمدنانه بشینیم سر یه میز و با سوسک ها گفتگو کنیم اما مشکل این است که سوسک ، زبون آدم حالیش نمی شه. دستور زبان سوسکی هم آنقدر سخته( هنوز هیچ کی درست نفهمیده کدوم فعل هاشون ing  می گیره) که هشتاد درصد خود سوسک ها بلد نیستن و ترجیح می دن به زبون های دیگه حرف بزنن. وقتی سوسکا زبون خودشونو نمی فهمن، شما چه جوری می خواین بفهمین؟ واسه همین مذاکره به بن بست می رسه و روش های شیرین خشونت آمیز لازم می شه."
حال شما اگر کمی از وضعیت اقوام در ایران آگاه باشید و سوسکی  را که فقط در کل کارتون های آن صفحه از روزنامه یک کلمه آنهم به ترکی صحبت می کند را کنار متن بالا قرار دهید مطئمنا و به سادگی بسیاری خصوصا در وضعیت اقوام در ایران می توانند برداشت  کنند که قصدی در کار بوده است.
اما مسئله اساسی این نیست. مسئله اصلی همان حساسیت و شکافی است که در ایران هر روز شدیدتر شده و می شود و آن شکاف قومی در ایران است که متاسفانه حساسیت مردم و روشنفکران و هنرمندان ما نسبت به آن بسیار اندک است. به شکلی که مانا نیستانی به من می گوید هنوز نمی فهمید چه شده است؟
نکته آخر اینکه ایشان بسیار گلایه داشت از کسانی که با همه عذرخواهی هایی که او کرده هنوز به او فحاشی می کنند که البته این غیر قابل قبول است اگر فردی به موضوع نگاه کنیم اما اگر در همان اشل بزرگتر موضوع قرار دهیم می توان فهمید که چه اندازه حساسیت موضوع بالا رفته و تا چه حد ما از این وضع بی اطلاع  هستیم.


۱۳۹۱ آبان ۲۶, جمعه

خاطره ای از قتل فروهرها

چند روز دیگر اول آذرماه است. اول آذر یادآور واقعه وحشتناکی در تاریخ ماست. اول آذر 1377 داریوش و پروانه فروهر به قتل رسیدند و روایت هایی هست که می گوید به شکل وحشیانه ای با چاقو به نوعی تکه پاره شده بودند.
به یاد دارم که وقتی خبر این واقعه را شنیدم داشتم وارد دانشکده علوم اجتماعی تهران می شدم. از کوی دانشگاه می آمدم و یکی از دانشجویان فعال در انجمن اسلامی و جهاد دانشگاهی را درداخل دانشگاه دیدم. همین که رسیدیم به هم گفتم خبر این قتل ها رو شنیدی  ، دیدی اطلاعات چه کار کرد. با عصبانیت و انکار و بعد ترک کردن گفتگو گفت یعنی چه که شما هر چی می شه می گید اطلاعات کرد. و بعد با تکید گفت که ممکن نیست اطلاعات چنین کاری بکنه.
روزها گذشت و بالاخره وزارت اطلاعات اطلاعیه داد و پذیرفت که کار بلند مرتبه ترین اعضایش بوده است.
آن انکار ها فقط انکار و داشتن تحلیلی متفاوت نبود. آن انکارها ابزارهای خوب بالارفتن در مراتب دانشگاهی و مدیریتی بود که این دوستان همگی و جمعا بدستش آوردند. 

۱۳۹۱ آبان ۲۳, سه‌شنبه

صدای غوک ها

سایت ملی مذهبی دو روی پیش مطلبی منتشر کرده است از آقای علی اصغر حاج سید جوادی با عنوان"چشم به خواب رفته مان را بر سرنوشت آبستن حوادث بگشاییم". نقد من به بخشی از مطالب ایشان را امروز برای این سایت فرستادم که منتشر شود و نمی دانم منتشر بشود یا نه. اما متن نقد خودم را اینجا می گذارم:



"صدای غوک ها"
نقدی بر مقاله " چشم به خواب رفته مان را بر سرنوشت آبستن حوادث بکشاییم[1]" نوشته علی اصغر حاج سید جوادی

سعید شفیعی
SAEED.SHAFIEI@GMAIL.COM

نقد من در این چند پاراگراف ناظر است بر بخشی از نوشته آقای علی اصغر حاج سید جوادی که در آن به موضوع اقوام در ایران و ستم فارس زبان ها بر غیر فارس زبان ها پرداخته شده است. ایشان در تحلیلی که ارائه داده اند نگاهی کلی دارند بر آنچه در تاریخ معاصر ایران در رابطه با دین و دولت ، دین و سلطنت و آثار آن گذشته است و اینکه چگونه سلطنت از میان رفت و بساط ولایت فقیه بر جای آن نشست و در این میانه به وفور از خصلت های مثبت مهندس بازرگان و منفی آیت الله خمینی گفته اند که اساسا مورد بحث من در نقد حاضر نیست. آنچه مورد بحث من است بخشی از نوشته ایشان است که که بدون اینکه در بدنه مقاله ایشان مطرح شده باشد به یکباره در نتیجه گیری بحث شان ظهور می کند. بند یازدهم این نتیجه گیری را بخش به بخش نقل می کنم تا ببینیم مسئله چیست.
 ایشان در ابتدای این بخش از نوشته شان اینگونه آغاز می کنند:
"ساکنین کنونی فلات ایران در تفاوت های قومی و نژادی و مذهبی و زبانی خود وارث حقوق تاریخی مشترکی هستند که از رهگذر گذار از تمامی ماجراهای دردناکی که از خارج و داخل مرزهای فلات کنونی بر آن ها گذشته به دست آمده است و ایران به صورت ملکی مشاع است که در جغرافیای کنونی فلات ایران برای مردم ایران از هر قوم و نژاد و مذهب و زبان هیچ گونه مرز و مانعی برای تملک و اقامت و شغل دولتی و حقوقی و ازدواج و کسب و کار وجود ندارد؛ در چنین وضع استثنایی، بر فراز تفاوت های قومی و نژادی و مذهبی و زبانی، ندای جدایی و تجزیه در واقع اعراض و انکار میراث و حقوق مشترک تاریخی است."
اول هر چیز باید بگویم چنین ادعای عجیب و کاملا غیر واقعی و سراپا خطا مبهوت کننده است. راحت تر بگویم این پاراگراف را چندین بار خواندم تا مطئمن شوم معنایی که می فهمم ازخطای خواندن کلمات در اثر خستگی چشم های من نباشد که آقای سید جوادی ادعا می کنند که "هیچ گونه" توجه کنید می گویند "هیچ گونه" مرز و مانعی برای تملک و اقامت و شغل دولتی و ... در ایران برای هیچ قوم و نژاد و مذهب و زبان "وجود ندارد". و بعد این توصیف سراسر خطا را "وضع استثنایی" قلمداد می کنند. یعنی آقای سید جوادی حتی وجود تبعیض ها یی را هم که بخشی از روشنفکران سعی می کنند مسئله اقوام در ایران را به این تبعیض ها کاهش دهند، از اساس رد می کنند و تاکید می کنند که "هیج گونه " مرزو مانعی وجود ندارد.
به سخن دیگر اولا توصیف ایشان از وضع اقوام و مذاهب در ایران معاصر نشان می دهد که آقای سید جوادی گویا هیچ اطلاعی از وضع اقوام و مذاهب از نظر تبعیض در تحصیل، شغل دولتی و ... ندارند و با این حال بر اساس این توصیف سراسر اشتباه حکمی صادر می کنند که خود نیازمند اثبات است و آن این است که " ندای جدایی و تجزیه در واقع اعراض و انکار میراث و حقوق مشترک تاریخی است" . 
حال حتی اگر بر "میراث و حقوق مشترک تاریخی" هم صحه بگذاریم چگونه می توان میراث تاریخی مشترک را  ابزاری و دلیلی برای مسکوت گذاشتن حق تعیین سرنوشت هر گروه اجتماعی یا قومی قرار داد؟ اگر گروهی وقومی شاهد این باشد که تاریخ و میراث مشترک ابزار سرکوب و خفقان شده که نه تنها از سوی حکومت ها که از سوی روشنفکران اعمال می شود آنگاه آیا توسل به این مفاهیم به جای آنکه دردی را تسکین بخشد ، کینه و خشم بیشتری را بیدار نمی کند؟
مسائل مطرح شده از سوی ایشان به همین اندازه نیست و بخش های مهم تری باقی می ماند. ایشان ادامه می دهد که
"گذشته از این که افراد و گروه هایی که در زمینه جدایی، به حقِ تعیین سرنوشت دخیل می بندند باید هنگامی خواستار استیفای این حق باشند که در کنار مردم صاحب حق و در متن زندگی آن ها و دردهای آن ها حضور داشته باشند نه در ساحل امن خارج از مرزهای ایران، در اروپا و آمریکا."
 اولین حسی که این پاراگراف از نوشته ایشان تولید می کند را ترجمه می کنم: اگر راست می گویید بیایید در داخل کشور و خواستار فدرالیسم و خودمختاری شوید تا طناب های دار و زندان و ... حق شما را  کف دستتان بگذارد. تا ببیند که احتمالا هرگز نباید و جرات نکنند که خواسته های خود را به زبان بیاورند.
حکمی که آقای سید جوادی صادر می کنند از شگفت ترین احکام ممکن است. مشخص نیست بر مبنای چگونه دلایلی ایشان "باید"ی را صادر می کنند که تنها کسانی می توانند خواستار این حق باشند که در کنار مردم شان در حال مبارزه باشند. مگر نه این است که تعداد قابل توجهی از روشنفکران ایرانی که خواهان دموکراسی در ایران هستند و پیش از این در ایران بودند و خواستار این حق بودند و به هر دلیلی اکنون در ایران نیستند، اکنون هر روز و شب ( البته احتمالا)  در حال پیگیری این حق هستند و به خود حق می دهند که در این راه بگویند و بنویسند؟ چرا آقای سید جوادی وضعیت فعالان کرد و ترک و عرب و بلوچ ایران را از این افراد جدا می دانند؟ شاید به این دلیل که آنها با اینها فرق دارند. آنها برای چیزی می نویسند که چارچوب های گفتمانی آقای سید جوادی را رعایت می کنند و اینها از چیزی و به شکلی می گویند که عصبانیت و خشم آقای سید جوادی را بر می انگیزند
مسئله مهمتر این که تا چه اندازه ایشان از خواسته مردم این بخش ها از ایران با خبرند ؟ آیا می دانند اکنون در میان مردم و روشنفکران کردستان و آذربایجا ن و بلوچ و دیگر بخش ها چه می گذرد ؟ مطئمنم اگر ایشان می دانست اکنون در این بخش ها از ایرانی که ایشان از سرنوشت مشترک شان سخن می گوید چه خبر است شاید قضاوت را کمی به تاخیر می انداختند. اما آنچه از نوشته ایشان برمی آید این است که از این وضعیت مطلع نیستند و حکم هایی که صادر کرده اند براساس یک تحلیلی کلی مبتنی بر میراث تاریخی است که اکنون در میان فعالان قومی در ایران بیشتر تنفر بر می انگیزد تا اینکه دلی را گرم کند یا تسکینی ببخشد.
ایشان در بخش دیگری می نویسند:"اگر این حق را در حکومت استبدادِ پلیسی با قلم و زبان نمی توان گرفت، طبعا باید نظیر جدایی طلبانِ باسکِ اسپانیا یا چریک های کلمبیایی آمریکای لاتین یا انقلابیون کوبایی پنجاه سال قبل و جنبش ضد استبدادی جنگل های گیلان میرزا کوچک خان و آرمانگراهای سیاهکل، از درون کشور و در مقابله مستقیم با قدرت، با توسل به اسلحه گرفت."
این بخش از نوشته ایشان برای من شخصا غیر قابل فهم است. بحث فعالان قومی در حال حاضر این نیست که بایداین حق را از طریق قلم یا اسلحه گرفت. بحث این است که این حقوق مسلم  در هر حکومت دموکراتیکی (مانند حق استقلال اسکاتلند در دموکراسی بریتانیایی، حق خودمختاری و شاید استقلال کبک در آینده در موکراسی کانادایی و ...) قابل بحث و گفتگو است اما فعالان قومی نمی توانند با روشنفکران دموکراسی خواه غیر حاکم ایرانی سخت بگویند. شاید بهتر است کمی این عبارت را برجسته کنیم  تا فاجعه ای که در آن نهفته آشکار تر شود، "روشنفکران دموکراسی خواه غیر حاکم ". از این واقعیت است که می توان حدس زد که اگر این روشنفکران حاکم شوند چه سیاستی در پیش خواهند گرفت؟ جالب اینکه برخی از این روشنفکران گفته بودند که با این گروهها اول سخن می گوییم و اگر راضی نشدند نیروی نظامی گسیل می کنیم.
کمترین سخنی از این مسائل از سوی همین روشنفکران با برچست " تجزیه طلب" شناسایی شده است و این نوع مفاهیم ابزارهایی شده اند  برای  حذف و به حاشیه راندن آنها. بنابراین از نظر من  پیش از مبارزه با حاکمیت های استبدادی قوم ستیز؛ بحث مهمتری  وجود دارد و آن حل مشکل ابتدایی دموکراسی خواهان ایرانی است که توان گفتگوی برابر و قائل شدن حق برابر برای فعالان یا روشنفکران هر قومی در ایران که طرح، خواسته و برنامه ای داشته باشند را در خود ایجاد کنند تا بدون شلیک نامحترمانه و زشت اتهامات تکراری  با واقعیت های این بخش از جامعه ایرانی روبرو شوند. 
مدعیات آقای سید جوادی در این حد باقی نمی ماند. ایشان رجوعی هم می کنند به انجمن های ایالتی و ولایتی در مشروطه که البته جایگاه مهمی در بحث ما ندارد اما بخشی از آن باز تکرار دوباره ای است که نشان از اهمیت این بحث برای ایشان دارد. می نویسند: "بنابراین اصل و اساس برچیدنِ بساط تراکم قدرت در پایتخت و انحصار آن در ایالات و ولایات به دست یک نفر یا یک گروه معدودِ وابسته به قدرت مرکزی، در قانون اساسی مشروطیت و متمم آن پیش بینی شده بود و طبعا قانون اساسی مشروطیت و اصول ضمیمه مربوط به حقوق مردم آن در سیر طبیعی و پیش بینی شده خود به تبع تحولات اجتماعی و گستردگی خواست ها و نیازهای اجتماعی و اقتصادی و سیاسی جامعه به مراحل تکامل و پیشرفته تری می رسید، و با رشد و تحرک اجتماعی و اندیشه سیاسی افراد و استحکام آزادی و استقلال جامعه مدنی، جامعه ایرانی در ترکیب ارگانیک خود این چنین به تفرق و بیگانگی و نفاق و اختلاف دچار نمی شد که امروز افراد و گروه هایی از مردم ایران با اعراض از این میراث و حقوق مشترک در سرزمینی که ملک مشاع آنهاست پرچم جدایی یا فدرالیسم و خودمختاری برافرازند؛ آنهم نه در کنار مردم خود، بلکه در ساحل امن و بی خطر اروپا و آمریکا."
 این بخش از سخنان ایشان به خوبی نشان می دهد که بحث برای آینده ای که جامعه ای دموکراتیک برقرار باشد نیست و رجوع به گذشته است. از فحوی سخن ایشان به روشنی احساس می شود که ایشان این خواسته افراد و گروه هایی از مردم ایران که از این میراثی که ایشان مدعی هستند اعراض کنند و خواستار فدرالیسم باشند را بر نمی تابند و آنرا بسیار منفی ارزیابی می کنند. نویسنده باز در گذشته به سر می برد نه  در آینده دموکرات. بنابراین دیدگاه ایشان از میراث مشترک دیدگاهی شدیدا مرکز گرایانه با فحوای یک جامعه متمرکز استبدادی است. در غیر این صورت تجربه مبارزان و خودمختاری های همین دههای نزدیک به ما در کشورهای مختلف نشان می دهد که این حق هر مردم یا گروهی از مردم است که از این گذشته ها روی برگردانند و نه انجمن های ایالتی و ولایتی که فرماسیون های دیگری را برای حق خود برگزینند حتی در "ساحل امن و بی خطر اروپا و آمریکا" ی مورد تاکید آقای سید جوادی.
آقای سید جوادی بحث شان را اینگونه ادامه می دهند:"اما با نگاه به تاریخ طولانیِ درهم جوشی مردم ساکن این فلات در تار و پود تفاوت های قومی و نژادی و مذهبی و زبانی خود و با نگاه به تعامل و همسازی اجتماعی و اقتصادی و سیاسی و فرهنگی و رفت و آمدهای دائمی و خویشاوندی و پیوندهای عاطفی و هنری و مصلحتی، چرا نگوییم که از مدت ها قبل از برآمدن مفهوم تازه و به اصطلاح مدرن “ملت” در جوامع غربی، در این فلات و در تحت شرایط ذکر شده آن، مفهومی از ملت در قالب میراث و حقوق مشترک تاریخی به وجود آمده است."
این بخش از کلی گویایی های آقای سید جوادی و مفهوم ملت به معنای مدرن آن را با دیگر مفاهیم در آمیختن نشان میدهد که تا چه اندازه تصویری رویایی  و پر از صلح و صفا از مردم این فلات دارند. گرچه مفاهیمی که ایشان بکار می برند مانند تعامل، همسازی و ... همه نشان می دهد که ایشان علاقمند که تاریخ پر از تنش این سرزمین را به وفاقی رویایی تقلیل دهند تا فضا برای اتهام سنگینی باز شود که "دیگرانی که اندیشه متفاوتی دارند" بر آنند این وفاق رویایی را بر هم زنند.
اما یکی از مهمترین بخش های سخن ایشان، بخشی است که به مسئله زبان فارسی توجه کرده اند که در نوع خود بسیار جالب توجه و تاریخی است. ایشان می نویسند:"زبان کنونی فارسی برخلاف ادعای قوم پرست ها، زبان فارس ها نیست و از سرزمین فارس برنخاسته است؛ این زبان با تمام اسناد و مدارک تاریخی موجود، زبانی است که از شرق ایران برخاسته و رشد کرده است، و زبانی است که از درون سه قرن تسلط اعراب و زبان عرب و بیش از ١١ قرن تسلط زبان و حکومت قبایل ترک تا شروع سلطنت رضاخان میرپنج در سال ١٣۰۴ هجری – ١۹٢۴ میلادی- هم چنان به صورت زبان مشترک مردم ایران زنده مانده است.بنابراین، ستم مورد ادعای قوم گراها – اتنوسانتریست ها- بر اقوام یا به قول آن ها برملت های ساکن ایران از قوم فارس و حکومت فارس ها نیست، بلکه ستم مورد ادعای آن ها از زبانی است که صفت فارسی به آن وصل شده است. اما اگر ادعاهای قوم گرایان نسبت به ستم فارس زبان ها را بر اقوام غیرفارسی زبان قبول کنیم (که قابل قبول نیست) عمر این ادعای ستم دیدگی آن ها از عمر ۵٣ سال سلطنت رضاشاه (١۶ سال) و محمدرضاشاه (٣٧ سال) و تبلیغات پرسروصدا و توخالی وطن پرستی (ناسیونالیسم فاشیستی) آن ها تجاوز نمی کند. و طنز مساله این است که در همین فضای طبل توخالیِ تبلیغات ایران پرستانه آن ها، باب اشغال مقامات و مشاغل اداری و نظامی و انتظامی و فرهنگی در دولت به روی هیچ یک از افراد وابسته به مذهب و نژاد و قوم و زبان مردم ساکن ایران، از کارمندی ساده تا وزارت و نخست وزیری و درجات نظامی و انتظامی بسته نبوده است."
آقای حاج سید جوادی در پی حل ریشه ای مسئله هستند. به این شکل که اگر این زبان ، زبان فارس ها نباشد آنگاه اساسا ستم فارس زبان ها بر غیر فارس زبان ها از اساس بحثی اشتباه است چرا که این زبان به همان اندازه زبان ترک هاست که زبان کردها که زبان مردم فلات مرکزی ایران. بنابراین مشکل از خود کردها و ترک هاست که نمی فهمند که این زبان، زبان خود آنهاست وگرنه باید با سعی و تلاش بیشتری در حذف زبان بیگانه و عجیبی مثل ترکی و کردی می کوشیدند و با تاکید بیشتری در قهوه خانه های آذربایجان می نویشتند که "برادر فارسی حرف بزن". اگر این شکل حل و فهم مسئله ستم فارس زبان ها بر غیر فارس زبان ها باشد باید گفت احساس مردمی که این ستم را احساس می کنند را آنگاه چگونه می خواهید تغییر دهید؟ شما که اهل گفتگو نیستید چرا که گفتگو با " تجزیه طلب ها" که ممکن نیست بنابراین احساس چنین مردمی را که همواره از راه سرکوب تغییر داده اند شما چگونه تغییرخواهید داد تا آنها حس کنند که زبان فارسی ، زبان خودشان است؟
ایشان باید به ما بگویند که این چگونه زبانی است که زبان مشترک است و هم روشنفکران و هم حاکمیت های این نزدیک به صد سال با هژمونی های خاص خود در صدصد مجبور کردن کودکان ما به رها کردن زبان مادری خود و آموختن آن هستند و بعد که با لهجه خود همین زبان را سخن بگویند مورد تمسخر قرار گیرند؟ 
اما نکته جالب تری هم در بحث آقای سید جوادی وجود دارد و آن عدد 53 سال است. به نظرم اتفاقی نیست که  ایشان می نویستند که اگر عمر ستم فارس زبان ها بر غیر فارس زبان ها را بپذیریم که البته ایشان تاکید می کنند که این فرض قابل پذیرش نیست، بعد می گویند که عمر این ستم 16 سال سلطنت رضا شاه و 37 سال سلطنت محمد رضا یعنی جمعا 53 سال است و جالب اینکه 33 سال جمهوری اسلامی را ذکر نمی کنند. نه اینکه فراموش کرده باشند بلکه اساسا از نظر ایشان در این 33 سال دیگر مطئمنا ستم فارس زبان ها بر غیر فارس زبانان وجود نداشته است
و اما تاسف بارترین بخش نوشته ایشان را ذکر می کنم که کلمه برای توصیف آن ندارم. ایشان می نویسند:"به قول آنتونیو گرامشی متفکر بزرگ ضد فاشیسم موسولینی، وقتی نظام ولایت مطلقه زیر گستردگی ویرانگر فساد و خشونت و استیصال اقتصادی و سیاسی، توانایی اداره کشور را از دست داده و مردم زیر ستم و فساد و خشونت ولایت، بند اختناق و سکوت را از زبان و قلم خود بریده اند، صدای غوک ها بلند می شود. و پرونده های خاک خورده از انبار متروکه عقده های گشوده نشده حقارت در سواحل امن تبعیدهای خودخواسته و ناخواسته خارج و از گفت و گوهای محفلی به تالار سخنرانی ها و بساط وسایل ارتباط جمعی منتقل می شود."
این توهین هایی که من تاکنون در کلام روشنفکری ندیده ام  هیچ کدام نمی تواند صدای "حق انسانی" مردمی را خاموش کند که هم تازیانه های حکومت را چشیده است و هم عمق ذهن علیل روشنفکرانی را تجربه کرده است که از صبح تا شب از دموکراسی و حقوق بشر سخن می گویند و آنگاه که با مصداق  این آرزو روبرو می شوند تجویز و توهین و اتهام هایی در چنته دارند که طنین آن در برابر اتهامات حاکمیت ها در ایران  درناک تر و تاسف بار تر است.
"صدای غوک ها"،"صدای عقده های گشوده نشده حقارت"، آیا اینهایند میراث مشترک این سرزمین؟ اینهایند آن عمق فرهنگ و ادبی که از زبان فارسی به میراث رسیده است؟ اگر این زبان، زبان مشترک است ما را از این اشتراک معاف کنید.

۱۳۹۱ آبان ۱۹, جمعه

دو نفر بودیم

دو نفر بودیم
یکی به کوهستان رفت و دیگری به شهر
قرار بر این بود که با چیزی که داریم بهترین کار را بکنیم
....
گاه می اندیشم
روز روایت
چه گفته خواهد شد؟


۱۳۹۱ آبان ۱۸, پنجشنبه

فروپاشی اجتماعی و تجربه آمریکا

فروپاشی اجتماعی در ایران بحثی بود میان دوستان در حدود 8 سال پیش در تهران. بحث این بود که فروپاشی اجتماعی در ایران نه در حال وقوع که اتفاق افتاده است. وقتی احساس سرنوشت اجتماعی مشترک و روحیه جمعی در یک جامعه وجود نداشته باشد یا چندان تضعیف شده باشد که جز در لحظه های خاصی از تاریخ وقوع نیابد که آنهم معادل یک نوع از شورش اجتماعی یا احساس جمعی لحظه است آنگاه به وضوح شاهد پدیده ای هستیم که می توان فروپاشی اجتماعی نامید.
در شبکه چهار فرانسه برنامه مستندی می دیدم درباره تاریخ قرن بیستم آمریکا. فیلم مستند روایت می کرد که چگون در دهه 1930 در آمریکا اعتماد عمومی به وضعیت اقتصادی و خصوصا توانایی بانک ها از میان رفت و مردم برای پس گرفتن پول هایشان به بانک ها هجوم آورند. فیلم نشان می داد که چگونه بانک ها توان بازپرداخت پول مردم را نداشتند و این واقعه به شورش ها و اعتراض های شدیدی انجامید.
وقتی جامعه وجود داشته باشد و در برابر رخدادهای اجتماعی حساس باشد شاهد وقایعی از نوع دهه 1930 در آمریکا باید باشیم . مردم فعال و حساس نسبت به وضعیت اقتصادی و اجتماعی، کنش های اجتماعی درخوری دارند.
حال مقایسه کنیم این واقعه تاریخی را با وضعیت کنونی جامعه ( البته بکار بردن کلمه جامعه برای ایران خیلی درست نیست) ایران که در بدترین وضعیت اقتصادی خود به سر می برد اما شاهد هیچ گونه حرکت جمعی و گروهی و یا حساسیت اجتماعی نیستم.
از نظر من شاخص های فروپاشی اجتماعی به وضوح در حال خودنمایی هستند. جامعه ای که اعتراض نمی کند و همچنان در نوعی بیگانگی و دستکاری به سر می برد را نمی توان جامعه نامید.

۱۳۹۱ آبان ۱۱, پنجشنبه

وحشت از آزادی


در انجيل روايتي هست درباره رويارويي مسيح با شيطان. در این رویارویی شيطان سه سوال از مسيح مي پرسد و مسیح پاسخ های خود را می دهد. داستايوفسكي در رمان برادران كارامازوف اين رويارويي را دوباره طرح مي كند تا نشان دهد که آزادی مفهوم دردناکی و دشواری است و نه تنها بسیاری از انسانها که حتی انسان هایی که آزادی را می ستایند گاه درمرحله ای از زندگی، از سختی و دهشتناکی وضعی که آزادی پیش روی می گذارد به هراس افتاده اند و آنگاه میلی در خود دیده اند که کسی پیدا شود و این وجود وحشت زا و دائم دغدغه زا را از آنها بستاند.
گاهی فکر می کنم دولت مدرن چیزی است که مردم بخشی از آزادی های ترسناک را به او واگذار کرده اند تا آسوده باشند و احساس مسوولیت یا اتهام نکنند. 

شيطان از مسيح مي پرسد :
آيا تو ميل داري دست خالي به سوي افراد بشر بروي و اعطاي يك آزادي را به آنان پيشنهاد كني كه بر اثر ابلهي و فساد طبيعي خودشان حتي آنرا درك نكنند و برعكس از آن بهراسند  ؟ زيرا هيچ چيز در اين جهان تحمل ناپذيرتر از آزادي براي انسان و جوامع انساني نيست.
 اما اين سنگ ها را در اين بيابان سوزان و لم يزرع مي بيني ؟ آنها را تبديل به نان كن و خواهي ديد كه افراد بشر همچون گله سپاسگزار و مطيعي بپاي تو خواهند افتاد و در عين حال پيوسته بيمناك و لرزان خواهند بود كه مبادا دستت را بكشي و ديگر بآنان نان ندهي . اما تو حاضر نشدي انسان را از آزادي محروم كني و پاسخ دادي كه آدمي تنها به نان زنده نيست . مخالفين تو خواهند گفت جنايت و گناه وجود خارجي ندارد بلكه همه اين جنايات ناشي از گرسنگي است ، شكم آنان راسير كن و از آنان فضيلت بخواه. "
بعد صحنه اي را تصوير مي كند كه مسيح برگشته و با بازرس بزرگ  در حكومت قيصر روبرو مي شود :
بازرس مي گويد :
مردم به ما خواهند گفت : ما را به بردگي قبول كنيد ولي به ما غذا بدهيد . ما را بعنوان خدايان تلقي خواهند كرد. زيرا ما آن آزادي را كه آنان از آن ميترسند بعهده گرفته و با وجود وحشت آنان از آزادي ، حكومت بر آنان را پذيرفته ايم . منتهي ما مي گوئيم كه از تو پيروي مي كنيم و بنام تو فرمان مي رانيم . براي انسان بمحض اينكه خويشتن را آزاد يافت ، اضطرابي مد اوم تر و كشنده تر از اين نيست كه چه كسي را براي ستايش بيابد.
براي بشر تشويشي دردناك تر از آن نيست كه كسي را بيابد تا هر چه زودتر نعمت آزدي را كه به دنيا آمده است باو تحويل دهدم. از اين لحاظ حق با تو بود زيرا جوهر حيات انساني تنها زنده ماندن نيست بلكه زنده ماندن براي چيزي است . اما تو بجاي اينكه آزادي افراد بشر را تصاحب كني ، آنرا بيش از پيش توسعه د ادي . تو بجاي آنكه وجدان بشر را بوسيله اصول استوار و محكم آرام كني ، عجيب ترين و بغرنج ترين و مشكوك ترين و مبهم ترين اصل جهان را كه مافوق قواي انساني بود به آنان ارزاني داشتي
روي زمين سه نيرو وجود دارد كه تنها قادر به مغلوب كردن وجدان اين عامي هاي تيره بخت و تامين نيكبختي آنهاست. اين سه نيرو عبارتند از : معجزه ، اسرار الهي و قدرت. اما تو هر سه نيرو را رد كردي و بدينطريق سرمشق بدي دادي. 

۱۳۹۱ آبان ۹, سه‌شنبه

اعدام و عدالت

مهدی محمودیان گزارش از زندان رجایی شهر فرستاده که وحشتناک است. بیش از 1100 نفر منتظر اعدام هستند.
انتظار اعدام ، انتظار اینکه هر لحظه که معلوم نیست کی باشد، نیمه شبی از خواب بیرونت بکشند یا سحری با صدای اذان، مطئمنم که انسان را از بنیاد دگرگون می کند. مخالفت با اعدام نیازمند تلاش برای کسانی است که بسیاری شان قاتل اند، جنایت کارند. صحبت از اینکه چگونه ممکن است مردم ما که چون یک خطای کوچک از کسی پیدا کنند خوبترین فرد به بدترین بدل می شود و مستحق هر عذابی چطور می شود از آنها خواست قاتل کودکی را یا جوانی را مستحق اعدام ندانند و به مبارزه بر ضد اعدام بپیوندند. عدالت مفهوم سخت و عجیبی است. روزی دوستی از من پرسید اگر حتی کسی فرزندت را کشت و تو دستت به او می رسید حق نداری کوچکترین آسیبی به او برسانی . تو حق نداری ، عدالت نیازمند چیزی است که او و تو در برابرش برابر باشی.
سخت است و مبارزه برای آن سخت تر.
پیش از اینها داستایوفسکی ناعادلانه بودن اعدام را تشریح کرده بود.

گزارش مهدی محمودیان از سایت کلمه :


بعد از ۱۶ سال توانسته بود کودکی را در آغوش کشیده و او را نوازش کند. بعد از سال ها دست و پنجه نرم کردن با بیماری قلبی بالاخره به بیمارستان اعزام شده تا تحت جراحی قلب باز قرار گرفته است. برای عیادت به سلولش رفتم. منتظرم از سختی عمل جراحی و یا از عذاب ۳۰ روز بستری شدن در بیمارستان با دستبند و پابند بگوید، اما با لذتی وصف ناپذیر می گوید بعد از ۱۶ سال آنجا کودکی را در آغوش کشیدم. می گوید بعد از ۷ سال یک اتومبیل را از نزدیک دیده است و چقدر غمگین می گوید: خدا را شکر قبل از مرگم دوباره یک درخت را از نزدیک دیدم.
بیش از ۸ سال است که هر سه شنبه منتظر است تا برای اجرای حکم اعدام به “زیر هشت” فراخوانده شود. سالها پیش در خواب دیده است سه شنبه روزی به دار آویخته می شود با آنکه بیش از ۷ سال از تایید حکمش می گذرد همیشه با این کابوس زندگی کرده است. پس از سه سال حبس در زندان های عراق و اردن، نهم مرداد سال ۷۸ توسط سازمان ملل به ایران تحویل داده می شود و سپس به جرم هواپیما ربایی به اعدام محکوم می شود.
سال ۸۲ برای نخستین بار برای اجرای حکم به انفرادی برده می شود اما به دلایل نامعلومی اجرای حکمش به تعویق افتاده و تا به امروز با سنی بیش از ۶۰ سال نزدیک ۹ سال است که در انتظار مرگ و چوبه دار بسر می برد.
اعدام همیشه یکی از مسائل مناقشه آمیز حقوق بشر بوده است. بیش از ۱۶۰ کشور جهان مجازات اعدام را در قوانین خود ملغی کرده اند با این حال ایران و ۴۱ کشور دیگر جهان هنوز از مجازات اعدام در قوانین خود بهره می برند و متاسفانه ایران با توجه به نسبت جمعیتی خود با اختلاف زیادی در صدر کشورهای جهان قرار دارد.
آنچه که بیش از همه چیز حساسیت برانگیز است عدم رعایت دقیق آیین دادرسی عادلانه برای افرادی است که برایشان حکم اعدام صادر می شود. به خصوص افرادی که به اعدام های حکومتی از جمله اعدام های سیاسی، امنیتی، مواد مخدر یا امثالهم محکوم می شوند غالبا حتی از در اختیار داشتن وکلای اختیاری، حق دفاع آزادانه، مطالعه پرونده، دادگاه های عادلانه و … محروم هستند. در پرونده های مربوط به قصاص نیز میزان نفوذ شاکی و متهم در نوع و سرعت و اجرای حکم تاثیر زیادی دارد.
اینجا زندان رجایی شهر است!
با آنکه با ظرفیتی کمتر از هزار نفر ساخته شده است، نزدیک به ۵ هزار زندانی را در خود جای داده است. باور کردنی نیست اما حقیقت دارد. بیش از ۱۱۰۰ نفر در این زندان زیر حکم اعدام قرار دارند.
امروز دوم آبان ماه که این گزارش را می نویسم آمار افرادی که زیر حکم اعدام قرار دارند ۱۱۱۷ نفر است که در این میان ۷۳۴ نفر از آنان محکوم به قصاص بوده و باقی این تعداد یعنی ۳۸۳ نفر محکوم به اعدام، که ۱۴ نفر  از این افراد با اتهاماتی سیاسی و امنیتی محکوم به اعدام شده اند. نزدیک به هزار نفر آمار زندانیانی است که به حبس ابد یا احکام بالای ۲۰ سال محکومند که بسیاری از این افراد نیز به اعدام محکوم شده بودند که تا قبل از شکستن حکمشان عذاب ها و شکنجه زیر حکم بودن را تجربه کرده اند.
مباحث حقوق بشری و اجتماعی اعدام و تاثیرات مثبت و منفی آن در جامعه و همانطور در میزان کاهش و افزایش جرم در یک جامعه را به یک وقت دیگر و متخصصان آن می سپارم. اما دردناک تر و غیر انسانی تر از خود اعدام ، سال ها چشم انتظاری و عذاب کسی است که زیر حکم اعدام قرار دارد.
درباره محکومان به قصاص یک موضوع دیگر نیز بر این عذاب و انتظار می افزاید. کسانی که غالبا بر اثر یک نزاع یا یک لحظه عصبانیت مرتکب قتل شده به غیر از اینکه سال ها باید در انتظار مرگ باشند گاه و بیگاه برای اجرای حکمشان فراخوانده می شوند و طبق روال می بایست ۲۴ ساعت آخر را در انفرادی بگذرانند که به پای چوبه دار برده شده اما حکمشان به دلایلی به طور موقت لغو می شود و باید به سلول های خود بازگردند. این اتفاق دو، سه ، چهار حتی ده بار امکان دارد که تکرار شود. یکی از این افراد وقتی بیرون از زندان پیگیر کارهایش برای لغو حکم اعدام بودیم، وقتی برای چندمین بار حکم اعدامش به تعویق افتاده بود در یک تماس تلفنی گفت: ترا به خدا بگذارید اعدامم کنند. من یک بار مرتکب قتل شده ام اما ۱۳ بار برای اجرای حکم زیر طناب دار رفته ام. این مصداق بارز شکنجه است.
بنا بر یک آمار رسمی که توسط قوه قضاییه ارائه شده است، متوسط اجرایی شدن حکم اعدام ۵ سال است یعنی به طور میانگین هر محکومی ۵ سال تحت شکنجه قبل از اعدام قرار می گیرد البته بگذریم که محکومین زیادی بیش از اینها تحت این عذاب طاقت فرسا قرار گرفته و می گیرند و به جرات می توان گفت که این ۵ سال کف این انتظار است.
همه ی زندان ها برای جلب رضایت قصاص کمیته ای برای حل اختلاف دارند بلکه بتوان از خانواده ی شاکی رضایت گرفت اما این دفتر در زندان رجایی شهر یک سال است که به دستور رییس زندان تعطیل شده است.
اینجا زندان رجایی شهر است!
بیش از ۱۱۰۰ نفر منتظر برپا شدن چوبه های دار در مقابل چشمانشان هستند. ۱۱۰۰ نفر روز و شبشان را با کابوس مرگ به پایان می رسانند. آرزویشان کوچک است، می خواهند قبل از مرگ درخت را ببینند.

۱۳۹۱ آبان ۸, دوشنبه

آبروداری خانواده ایرانی

گویا امسال سهمیه شیر مدارس به کلی قطع شده است و دیگر هفته دو یا سه باری که شیر برای مدارس ابتدایی و راهنمایی توزیع می شد مخصوصا در نقاط محروم ، دیگر توزیع نمی شود. 
چند وقت پیش یک انجمن پزشکی که در حوزه کودکان کار می کند خبر داده بود که قد کودکان ایرانی در حال کم شدن است. 
به سخن دیگر اکثر کودکان سوء تغذیه دارند. 
حال نگاه کنیم به مدارس و نوع توجه خانواده به سر و لباس بچه ها. تجربه شخصی من در مدتی که در ایران پسرم به مدرسه می رفت به خوبی و واضح به من می گفت که سعی شده که بچه ها به بهترین نحو لباس بپوشند چون پای آبرو در میان است و چون فشار اجتماعی خانواده ها روی خانواده ای که بچه اش لباس مناسب نپوشد بسیار زیاد است. اما فشاری روی خانوادهای که کودکش سوء تغذیه دارد وجود ندارد. 
آبروداری ایرانی که به شکل تهوع آوری رسیده وضعیت را به شکلی در آورده که مسائل اصلی و بنیادی هر روز فراموش می شود و در برابر آن هر چه به پرستیژ و آبروی خانواده ها مربوط باشد شدت بیشتری می گیرد. 
الان در مدرسه فرانسوی به خوبی می شود دید که اصلا نوع لباس به شکلی اصلا مطرح نیست و همه نوع لباس پوشیدنی را شاهد هستیم و من شخصا احساس نکردم از این نظر فشار غیر متعارفی وجود دارد. 
آبروداری خانواده های ایرانی مسئله اجتماعی مهمی است که جای مطالعه فراوانی دارد که چرا در ایران این همه ترس از فشار دیگران باعث می شود کسی و خانواده ای خودش نباشد و بر اساس داشته ها ی خودش به مدیریت زندگی خودش نپردازد. 
جدیدا سایتی را دیدم که با پول اندکی در سال برای کودکان زیر چهار سال تاسیس شده و خانواده ها با عضویت در آن می توانند اسباب بازی های کودکانشان را معاوضه کنند. مطئمنم اگر یک ایرانی این را بشوند چندشش می شود. 
تصور از اروپا تصوری است در مسیر آبرو و پرستیژ نه واقعیت. 

خرس قطبی


سرنوشت برای بعضی مثل سرنوشت خرس قطبی است. خرس قطبی برای یک تا دوهفته اش باید یک فوک شکار کند. دورنمای زندگیش همین قدر است. پس باید یاد گرفته باشد که نگران نباشد. اوتا آخرین لحظه عمرش همین دورنما را دارد. میداند تا آخرین لحظه باید این توانایی را حفظ کند.

۱۳۹۱ آبان ۶, شنبه

ایران تریبونال و اصلاح طلبان

دادگاه ایران تریبونال امروز در لاهه با قطعنامه ای به کار خود پایان داد که در آن جمهوری اسلامی به جنایت علیه بشریت متهم شده است. اعدام های دهه شصت در ایران خصوصا اعدام های تابستان مخوف 67 ، بخش ناشناخته تاریخ معاصر ماست که مطئمنم وقتی ابعاد آن مشخص شود چیزی شبیه نسل کشی را نشان خواهد داد.
گرچه این دادگاه نتوانست آنچنان که باید توجه جهانی را جلب کند و حتی تمام گروههای مخالف جمهوری اسلامی را هم در این باره متحد نکرد و بیش از آن جامعه داخل ایران را نیز.
اما گذشته از اینکه برگزارکنندگان می توانستند از افراد سرشناس و متفکران شناخته شده برای نظارت بر این دادگاه دعوت کنند و بنابراین طنین جهانی آن را افزایش دهند و حتی در داخل هم انعکاس بیشتری به آن بدهند ، مسئله مهم برای من عدم انعکاس حتی خبر این دادگاه نمادین در سایت هایی است که عنوان جنبش سبز را با خود دارند ، سایت هایی مثل: ندای سبز آزادی، جرس، کلمه ، امروز و نوروز، که من بررسی شان کرده ام.
یعنی سایت هایی که مدیران ارشد آنها یا راهبران آنها به نوعی کسانی هستند که روابط نزدیکی با کسانی دارند که در دهه شصت یا دادستان انقلاب بودند، یا در قوه قضاییه کاره ای بودند و به نوعی در این اعدام ها خصوصا اعدام های سال 67 دست اندرکار بودند و اکنون ساکت هستند . اینها حتی خبر این کارزار را منتشر نمی کنند.
به نظرم باید بسیار بسیار با حساسیت این عدم انعکاس ها را دنبال کرد. در مقاله ای در گویا نیوز نوشته بودم که اینها به هیچ وجه مسئولیت اخلاقی کارشان را مثلا در دعوت به الله اکبر شبانه در روزهایی که جنبش عدم تعهد  در تهران جلسه داشتند نپدیرفتند و حتی نگفتند که حاصل دعوتشان چه بود.
به نظرم می رسد باید خیلی خیلی مراقب این گروه اصلاح طلب بود .
جالب اینکه حتی سایت ملی مذهبی که برای هر چیزی که فکرش را بکنید یک بخش باز کرده، نخواسته یک بخش برای این موضع داشته باشد.

اعتصاب غذای هماهنگ کردهای ترکیه

بی بی سی دیروز گزارش کرد که حدود 700 زندانی سیاسی کرد از 44 روز پیش در زندان های ترکیه دست به اعتصاب غذای هماهنگ زده اند. 
در خواست های اعتصاب کنندگان :
1. پایان دادن به حبس انفرادی عبداالله اوجالان که از 1999 زندانی است
2. دفاع از خود به زبان مادری در دادگاههای ترکیه 
3. تحصیل به زبان مادری در سیتسم آموزش رسمی ترکیه 

نکته ها:
تا دیروز سایت های مطرح فارسی زبان هیچ خبری از این واقعه در ترکیه اعلام نکرده بودند. 
این چنین سازماندهی در زندان ها نشان از سازمان دهی قدرتمند کردها در ترکیه دارد که حتی شهرداران مناطق کرد نشین ترکیه علنا از اعتصاب کنندگان حمایت کرده اند. 
جالب اینکه وزیر دادگستری ترکیه به ملاقات برخی اعتصاب کنندگان رفته و علنا در یک پیام تلویزیونی از آنها خواسته دست از اعتصاب غذا بردارند. 

مقایسه : 
همچون سال 2001 که اعتصاب کردها در زندان ترکیه به مرگ برخی از آنها انجامید بدون آنکه به خواسته هایشان برسند مشخص نیست که این حرکت هم به نتیجه برسد اما با این حال چنین تصمیم های قدرتمند و هماهنگی را شاهدهستیم که اصلا قابل مقایسه با نمونه ایران نیست. در زندان های ایران چنین همبستگی برای عمل هماهنگی تنها در حد امضای بیانیه ها وجود دارد و نه بیشتر و اعتصاب غذاها شخصی است. 
سایت بالاتری امروز لینکی را پیشنهاد کرده که زندانیان در ایران از این شیوه استفاده کنند. به نظر من هم امکان چنین عمل هماهنگی بین زندانیان سیاسی در ایران وجود ندارد و هم پشتوانه اجتماعی آنها در جامعه از هم پاشیده و بسیار متفرق است. 
مسئله دیگر اینکه شیوه برخورد حکومت ترکیه بسیار انسانی تر از حاکمیت در ایران است و اندکی از آزادی ها در ترکیه وجود دارد و ترکیه به جامعه بین المللی احترام بیشتری از ایران قائل است. 
بنابراین اساسا هم امکان و هم کارایی چنین روشی برای ایران وجود ندارد. متاسفانه.

۱۳۹۱ آبان ۵, جمعه

لائیسیته فرانسوی

مسئله جدایی دین از دولت گویا همه جا مسئله است فقط سطح مسئله متفاوته. امروز توی روزنامه لیون پلوس خبری منتشر شد با این عنوان "برخی مسلمانان روی چمن یک استادیوم فوتبال نماز می خوانند." 
از سه هفته پیش روزهای یک شنبه تعدادی از مسلمانان که تعدادشان بین 5 تا 15 نفر اعلام شده به این استادیوم می روند و آنجا نماز می خوانند. 
نویسنده می نویسد که این استادیوم از سه هفته پیش به یک مکان فرقه ای تبدیل شده و برخی شاهدان گفته اند که از دیدن این صحنه شوکه شده اند. 
این در حالی است که مسجدی در یک کیلومتری این استادیوم وجود دارد. مسئول انجمن مسلمانان این منطقه از لیون گفته که آنها باید برای نماز به مسجد بروند و تنش ایجاد نکنند . 
نویسنده سپس قوانین فرانسه را بررسی کرده که بر اساس اصول لائیسیته حاکم بر قوانین فرانسه نیایش در مکان های عمومی صریحا ممنوع شده است. بر اساس این قانون تجمع مذهبی در مکان عمومی نیازمند اجازه است. 
شهردار این منطقه با پلیس تماس گرفته و پلیس درحال رصد کردن موضوع در روزهای یک شنبه است. 

مسئله جدایی دین و دولت و جدایی عرصه خصوصی و عمومی  به هم پیوند خورده اند. دین مربوط به عرصه خصوصی است و یک باشگاه ورزشی عرصه خصوصی نیست بنابراین نمی توانید مناسک مذهبی اجرا کنید. 
حرفه ای شدن فعالیت ها به عرصه دین هم سرایت کرده . اگر ورزش در استادیوم انجام می شود نماز هم در مسجد و سیاست هم در دولت. بنابراین وقتی مسلمانانی این قوانین صریح را رعایت نمی کنند به شدت با سوء ظن به آنها نگریسته می شود و واکنش ها به ایجاد این اخلال در نظم اجتماعی لائیک شدت می گیرد. 
شاید اگر یک فرد بطور اتفاقی این کار را می کرد هیچ واکنشی بر نمی انگیخت ولی وقتی به طور منظور یک گروه چند نفره در روز خاصی این حرکت را انجام می دهند به شدت سوء ظن ایجاد می کند. 

۱۳۹۱ آبان ۴, پنجشنبه

پیانیست مغول

درباره مغولستان و نظام سیاسی اون من چیزی نمی دونستم تا امروز. یک دختر مغولستانی دانشجوی موسیقی ( پیانیست) به کلاس زبان فرانسه اومد.
روزی حداقل هشت ساعت پیانو می زنه . و داره آماده می شه برای کنسرواتوار لیون که امتحان خیلی سختیه چون از بین 130 نفر فقط 4 نفر برگزیده می شن. از هفت سالکی پیانو می زده. قرار شد برای بهداد یک سوال درباره آموزش پیانو از استادش بپرسه. نکته های جالبی می گفت که برای من بسیار امیدوار کننده بود. 
بعد از بحث درباره موسیقی  بحث کشید به نظام سیاسی  و زبان و غیرو. معلوم شد که سالهاست نظام دموکراسی بر این کشور حاکمه و تمام آزادی های یک کشور دموکرات برقراره . یادم اومد که چقدر توی ایران با تحقیر از مغولستان حرف زده می شد. 
گویا وقتی می خواستیم یک کشور پرت رو نام ببریم اسم مغولستان رو می آوردیم. اما جالبه که بین کشورهای کم و بیش غیر دموکراتیک مثل چین و روسیه  یک کشور دموکرات و بی سر و صدا و جود داره . 
از نظر زبانی ، زبان قدیمشون به زبان ترکی نزدیکه ولی دقیقا ترکی نبوده. الان به زبان مغولی صحبت می کنند که با رسم الخط روسی نوشته می شه. 
چیزی که از ایرانی ها در ذهن داشت گفت توی لوس آنجلس زیادند و خیلی ثروت مندند.
مغولستان کشوری دموکراتیک که اعدام درش وجود نداره و احزاب ملی و جمهوری خواه احزاب اصلی اش هستند و آزادی مطبوعات مثل هر کشور دموکراتیکی رعایت می شه و این قدر سر و صدای الکی در جهان ندارند و کمتر یک خبر از این کشور می شنویم.


۱۳۹۱ آبان ۲, سه‌شنبه

آزادی

آزادی در کوششی نهفته بود 
که مرا بر بامی می نشاند
امکانی بود 
هر کدام را جدا دیدن 
رنج، اشک، بازی کودکانه ، شادی دوستان، تنهایی ،
آزادی 
کوششی بود 
برای آشفته کردن این ناآشفتگی 
امکانی بود 
که از دست رفت.

۱۳۹۱ مهر ۲۸, جمعه

سیاست های جدید جمعیتی و آثار اجتماعی آنها

سیاست جدید حکومت جمهوری اسلامی برای افزایش جمعیت  که از یک سو به حذف بوجه و برنامه تنظیم خانواده انجامیده  و از سوی دیگر مشوق هایی از سوی شورای انقلاب فرهنگی برای افزایش تعداد فرزندان زوج ها در نظر گرفته شده با هم مجموعه ای از آثار اجتماعی شدیدی به همراه خواهد داشت. 
حذف بوجه برنامه تنظیم خانواده برای طبقات متوسط رو به پایین و طبقات پایین اجتماعی به حذف وسایل پیشگیری از بارداری می انجامد که این قشر را هم از نظر فرهنگی و هم مالی با مشکل مواجه می کند. همین پدیده یکی از آثارش بارداری های ناخواسته خواهد بود که در بسیاری از موارد نیاز به سقط جنین را افزایش خواهد داد که با غیرقانونی بودن آن در ایران به گسترش سقط جنین های غیر بهداشتی و ناامن خواهد انجامید که آثار منفی بیشتری برای سلامتی زنان در آینده به بار خواهد آورد.
از سوی دیگر این سیاست افزایش و مشوق های آن بیشتر طبقات پایین و متوسط پایین را ممکن است تا حدی تحریک به افزایش جمعیت کند یعنی قشری که بیشتر می توان مورد دستکاری شان قرار داد. 
خصوصا که بیشتر اقشار مذهبی که زمینه بیشتری برای قبول افزایش تعداد فرزندان دارند در این قشر ها به سر می برند. 

تجربه مایوس کننده سوریه برای ایرانیان

تجربه سوریه که ابتدا به نظر می رسید بسیار امید بخش برای جامعه ایرانی باشد تا همین جایش هم بسیار ناامید کننده از کار در آمد. حتی اگر همین فردا هم بر آسمان سوریه پروژه پرواز ممنوع برقرار شود و مخالفین هم پیروز شوند برای جامعه ایرانی این فرایند بسیار ناامید کننده خواهد بود.
تاثیر روانی حوادث سوریه را بر مردم و روشنفکران ایرانی نباید دست کم گرفت. به نظرم من عامل بسیار مهمی در یاس روشنفکران و عموم مردمی که اخبار را دنبال می کنند است. نه روشنفکران و نه مردم حال و حوصله این شکل از مبارزه سوری را ندارند و اصلا آنرا مثبت هم ارزیابی نمی کنند. برای همین در میان سایت های مشهور در این مدت یک مقاله در ستایش یا تحلیل مثبت از مبارزات مردم سوریه دیده نمی شود. این خود نشان می دهد که تا چه اندازه ما از واقعیت دوری می کنیم. 
تقریبا می توان با احتمال خیلی زیاد پیش بینی کرد که  با فشار اقتصادی بیشتر ، اگر سیستم سرکوب حکومتی که تا همین جاش به خوبی کار کرده بتواند همچنان قدرتمند عمل کند و برخی حرکت های کوچک را کنترل کند، می توان انتظار داشت که حاکمیت به سلامت از این گردنه از نظر داخلی عبور کند. از نظر خارجی مسئله شاید طور دیگری پیش رود و با پافشاری بیشتر ایران با یک حمله محدود برای مدتی برنامه هسته ای ایران عقب بیافتد وبا تداوم فشارها وضعی اقتصادی ایران به وضع خراب تری دچار شود.
این فرایندی شاید دو ساله باشد.
بعد از آن وضعیت سرکوب شدید باضافه وضع خراب اقتصادی و یاس بیشتر روشنفکران و مردمان منتظر معجزه یک جامعه زخمی و خسته بر جای خواهد گذاشت. 
در واقع کاری هم گویا نمی شود کرد.

۱۳۹۱ مهر ۲۷, پنجشنبه

اتاق تهی

محوطه ای خالی شبیه پارکینگ در کنار تپه ای پر از درخت. 
هوا ابری، فشرده،
 با بادی که گاه می وزد و گاه ناپدید می شود. 
برگ های ریز و خشک بوته گل های پژمرده، با حرکت باد از زمین کنده می شوند
دور می چرخند ، دور ، دور
حس یک فضای خالی با گردش این برگ ها درونم را پر می کند 
یک فضای خالی
گویی می روبند تا یک " تهی" را به یکباره لمس کنی 
آنجایی که همیشه باید اتاق حضور تو باشد 
جایی که از آن بیرون کشیده میشوی 
هر روز 
به هر بهانه ای 
به هر دلیلی 
به هر حقی
تهی امروز مستی غریبی بود

۱۳۹۱ مهر ۲۵, سه‌شنبه

احمد قابل پژوهشگری جسور

احمد قابل پژوهشگر جسور دینی دچار مرگ مغزی شده و شاید تا فردا تپش های کم رمق قلبش نیز از حرکت بایستد. احساس شخصی من از شنیدن مرگ مغزی اش احساس عمیقی از اندوه بود. پژوهش هایش همواره برای من جالب و پر نکته بود. به معنای واقعی پژوهشگر بود و به تبعات کارش تعهد داشت. درپژوهش حجاب این مسئله را به خوبی نشان داد. 
حیف شد، حیف، بسیار حیف.
در این کویر که تشنه و بی پناه راه می روی و تنها کورسوهایی از دخمه های تنهایی و کار ، تنهایی و کار در چشمت می درخشند خاموش شدن هر پرتو کوچکی فاجعه ای است، فاجعه . 



می ادراک

بدون آنکه بداند، بزرگ است . بدون آنکه بداند مرا صیقل داد. جام می  شد بر ادراک.
مصداق این شعر مولوی: 
صد هزاران این چنین می  دارد او                       که بر ادراکات تو بگمارد او 


می ( شراب) : چون جور دیگه ای نمی شه تایپش کرد

۱۳۹۱ مهر ۲۴, دوشنبه

تنزل مداوم سطح اپوزیسیون

همایش اتحاد جمهوریخواهان به پایان رسد. بخش هایی از سخنان سخنرانان که از این همایش بیرون آمده جدا باعث خجالته. 
اگر در این وضعیت بسیار سخت ایران چه اقتصادی و چه سیاسی و دورنمای سیاهی که از اکنون برای آینده می شود دید ، این سطح اپوزیسون جمهوری اسلامی باشه و این ها مغز متفکر مخالفان باشند باید فاتحه هرچی مبارزه است را خواند و اساسا یک چیز را تمام شده فرض کرد و آن این است که مطمنا تغییر آینده نامعلوم در ایران از داخل و توسط چیزی بنام اپوزیسون نخواهد بود. 
جمله ها را نگاه کنید: 
مهدی فتاپور، فعال سیاسی، گفته : تنها «اصلاح‌طلبان» و «نیروهای جمهوری‌خواه» قابل دسته بندی به عنوان «جنبش سبز» هستند و گروه‌های دیگر در تعریف جنبش سبز نمی‌گنجند. وی همچنین خواستار ائتلاف میان این دو نیرو شد و گفت: «دیگر گروه‌‌ها مانند افراطیون قومی و سلطنت‌طلب‌ها در چهارچوب جنبش سبز قابل دسته‌بندی نیستند.» 
فرخ نگهدار از نیروهای فعال سیاسی خواسته که تمهیدی بی‌اندیشند «تا ترس جمهوری اسلامی از نیروهای اپوزیسیون بریزد.» وی ترس جمهوری اسلامی از مخالفان را دلیل عدم عقب نشینی نظام اسلامی دانست. 
حسن شریعتمداری گفته که طبقه متوسط عامل تغییر در نظام سیاسی است. 
سخنان نوشابه امیری که واقعا نمونه است و باید جداگانه گوش کرد. 

نمی دونم چرا این شعر به یادم اومد وقتی این گفته های اپوزیسیون رو می خوندم : 
ما آزموده ایم در این شهر بخت خویش
 بیرون کشید باید از این ورطه رخت خویش 

شمشیر سبز حذف

12 و 13 اکتبر در کلن آلمان همایش اتحاد جمهوریخواهان برگزار شد. گزارش این جلسه را سایت جرس و ندای سبزآزادی منتشر کردند. نکته جالب اینکه از متن گزارش متوجه می شویم که نماینده های حزب کوموله و دموکرات یک فعال آذربایجانی هم صحبت کرده اند اما هیچ کدام از این دو سایت ضرورت ندیده اند که سخنان آنها را منتشر کنند و به جای آن طیفی که مورد علاقه این سایت هاست سخنانشان منتشر شده . 
حال ببینید اگر روزی قدرت دست این ها باشد چه می کنند در حذف در حالیکه اصولا الان همه باید صدایشان شنیده شود. 
متن گزارش به این شکل نوشته شده : 
"دیگر سخنران این برنامه، بابک امیرخسروی، از اعضای ارشد اتحاد جمهوری خواهان و از فعالان پرسابقه ی چپ بود. وی در واکنش به اظهارات سه نفر از سخنرانان قبل از خود (نمایندگان کومله و دموکرات و یک فعال چپ آذری) که از حق تعیین سرنوشت اقوام ایرانی سخن گفته و آنها را ملت توصیف کرده بودند، و نیز به دفاع از مضمون توافقنامه ی اخیر دو حزب کومله و دموکرات پرداخته بودند، دیدگاه های خود را بیان کرد."

لینک متن گزارش:http://www.rahesabz.net/story/60372/

۱۳۹۱ مهر ۲۳, یکشنبه

به سودا

شعر زیبایی از سعدی که استاد شجریان در ابوعطا با قدرتی فوق العاده خواهده :

ما را غم تو برد به سودا، تو را که برد




۱۳۹۱ مهر ۲۲, شنبه

احمد قابل درکما

احمد قابل پژوهشگر دینی گویا به کما رفته است. همواره کارهای پژوهشی او را دنبال می کردم و به سبک کارش علاقمند بودم. 
کمتر کسی باقی مانده که این سبک پژوهش در متون دینی را انجام بدهد امیدوارم بهبود پیدا کند. 

لحظه فروپاشی

یادداشت حاضرمقاله استادم دکتر سعید معیدفر استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران است که وضعیت کنون جامعه ایران را در ارتباط با اعتماد اجتماعی و قوه قهریه توصیف می کند.  با تشکر از دکتر معیدفر

لحظه فروپاشی
بسمه تعالی
روزگاری، توماس هابز نویسنده کتاب لویاتان، معتقد بود " جامعه عبارت است از گونه‏اي از نظم كه توسط گروهي از افراد بر سايرين تحميل شده و تداوم آن توسط جبر و قوة قهريه و برقراري انضباط اجباري تضمين مي‏شود" اما هم آن روزگار گذشته است و هم جامعه‌شناسان بعدی مانند مارکس، ماکس‌وبر و پارسونز با استدلالهای نظری و تجربی خود اثبات کردند که رمز ثبات اجتماعی در جامعه، قبل از هر چیز، اعتماد اجتماعی بر مبنای اخلاق و ارزشهای مشترک و پس از آن اعتماد به هنجارها و قوانین مبتنی بر وجدان جمعی مشترک است. این دو به‌ترتیب، از ارکان اصلی بقای یک نظام اجتماعی و ثبات آن هستند. البته از نظر جامعه‌شناسان، پس از این دو رکن، پول (اقتصاد) و زور (قوه قهریه) نیز مهم هستند. اما تاکید می‌کنند که پول و زور در جامعه‌ای که فاقد اعتماد اجتماعی است برای مدت کوتاهی موثر است زیرا این هر دو در یک جامعه متعادل از اعتماد مردم بهره می‌گیرند و اگر آنرا از دست بدهند دوام نمی‌یابند. پشتوانه اصلی و مهم پول یک کشور، اعتماد مردم به آن است. نیروهای قهریه نیز با پشتوانه اعتماد مردمی، قدرت مستمر بر سرکوب نیروهای هنجارشکن می‌یابند و گرنه چون بخشی از مردم هستند در شرایط بی‌اعتمادی، پژمرده شده و خود دچار مشکلات روحی، روانی می‌شوند و از قدرت آنان برای حراست از نظم و انضباط اجتماعی کاسته می‌شود. وقتی در جامعه‌ای اعتماد اجتماعی سست شود و پایداری هنجارها و قوانین بواسطه استفاده بی‌جا و سلیقه‌ای افراد صاحب قدرت از آنها تضعیف می‌شود و قانون که باید برخواسته از اراده و خواست مردم باشد و ریشه در وجدان جمعی مشترک داشته باشد، ابزاری برای اعمال قدرت فردی بر مردم می‌شود، تنها دو عامل دیگر برای بقای یک نظام اجتماعی می‌ماند. یکی پول و دیگری زور یا قوه قهریه. ابتدا در چنین جامعه‌ای برای برقراری ثبات، پول بی‌رویه توزیع می‌شود تا مشروعیت بخرد. اما این استفاده بی‌حساب از پول به‌جای آنکه موجب بهبود شرایط اقتصادی، اجتماعی شود، رکود تورمی به‌همراه می‌آورد و در کوتاه مدتی به ضد خود تبدیل می‌شود یعنی مشروعیت اولیه و کاذب را می‌زداید و بحران اجتماعی تشدید می‌شود. اینجاست که ضرورت استفاده از زور به‌عنوان آخرین حربه برای بقای ثبات اجتماعی تشدید می‌یابد. اما چون از اساس، مشروعیت یک نظام اجتماعی مدتهاست مخدوش شده است این زور نیز مانند آن پول یک درمان موقتی است و عمر آن بسیار کوتاه‌تر از پول است. زیرا پول نیازهای اولیه افراد در جامعه را تامین می‌کند و مهم آن است که فعلا شکم خود و خانواده را سیر کنیم. اما اگر خواسته باشیم در شرایط بحران اقتصادی از زور استفاده کنیم و یا ناچار از آن باشیم، گرسنگی کار خود را خواهد کرد و شورشهای اجتماعی اجتناب‌ناپذیر است. در واقع حربه پول به‌قدری قوی است که زور را به‌طرفه‌العینی از کار می‌اندازد و بحران اجتماعی فراگیر می‌شود. اگر در یک جامعه‌ای برای بقای نظام اجتماعی دائم از زور استفاده شود ممکن است این اعمال زور در عرصه فرهنگی یا اجتماعی یا سیاسی تاحدودی جواب دهد اما وقتی ناچار شویم از زور در عرصه اقتصادی استفاده کنیم، این نشانه خوبی نیست. در واقع، در چنین شرایطی به‌نظر می‌رسد یک نظام تمام پتانسیل‌های بقای خود را از دست داده است و این همان لحظه فروپاشی است.